بیوگرافی علی نصیریان: سن و دستاوردهای این هنرمند بزرگ
علی نصیریان مرد هزاز نقش سینما است که چندین دهه به عنوان بازیگر هنرنمایی می کند. بازی های ماندگار علی نصیریان در فیلم های گاو، ناخدا خورشید، هزار دستان و سریال های سربداران، میوه ممنوعه و شهرزاد در یادها نقش بسته است. علی نصیریان در آستانه 90 سالگی اش همچنان بازی می کند.
بیوگرافی علی نصیریان
نام:علی
نام خانوادگی:نصیریان
تاریخ تولد:15 بهمن 1313
محل تولد:تهران
تحصیلات:فارغالتحصیل هنرستان هنرپیشگی
پیشه:بازیگر
وضعیت تاهل:متاهل
همسر:مینو بیات
فرزندان:3 پسر
زندگی شخصی و خانواده علی نصیریان
علی نصیریان 15 بهمن ماه سال 1313 در میدان شاهپور، کوچه مهدی خان و در خانوادهای متوسط به دنیا آمد؛ اگر برای شما هم سن استاد نصیریان مهم است، با یک جمع و تفریق ساده میتوانید به سوال علی نصیریان چند سال دارد پاسخ دهید. در حال حاضر و در سال 1403، این هنرپیشه بزرگ، 90 سالگی خود را پشت سر میگذارد.
او از هنرستان هنرپیشگی تهران فارغ التحصیل شده است. نصیریان سال 1326 به دبیرستان پیرنیا در چهارراه گمرک رفت و در آنجا با جمشید لایق، اسماعیل داورفر و مهدی فتحی همکلاسی شد. او در سال 1329 همزمان با درس دبیرستان، در کلاسهای تئاتر جامعه باربد در خیابان لالهزار ثبتنام کرد. جامعه باربد را اسماعیل مهرتاش در سال 1305 راه انداخته بود و در آن موسیقی، تئاتر و ادبیات درس میداد.
ازدواج علی نصیریان و همسرش
علی نصیریان در سال 1336 با مینو بیات ازدواج کرد. او و همسرش از آشنایان قدیمی خانوادگی بودند که ثمرهی ازدواجشان سه پسر بود.
فرزندان علی نصیریان
علی نصیریان و همسرش 3 پسر به نام های برمک، باربد و بابک دارند که هر سه فرزند علی نصیریان اکنون در خارج از کشور زندگی میکنند
اشاره علی نصیریان در خندوانه به عروس خارجی اش
استاد نصیریان در بخشی از صحبت هایش در این برنامه به بیماری نوه اش اشاره کرد و گفت:
من یه نوه دارم که مادرش ژاپنی یعنی زن پسر من ژاپنیه و اینا در آمریکا زندگی می کنند. بچه دوم پسرم یعنی نوه من به اوتیسم مبتلاست، من خوب دلگیرم، دلگیرم.
در میان اخبار
- رازگشایی از آینده با فال ابجد و شعلههای شمع | فال ابجد و شمع امروز 4 بهمن 1403
- فال حافظ: پلی به آینده شغلی در سال 1404 سالی سرشار از فرصت و چالش | فال حافظ صوتی امروز 4 بهمن 1403
- بیوگرافی علی نصیریان: سن و دستاوردهای این هنرمند بزرگ
- مدت زمان نگهداری خورشت در یخچال: چه مدت میتوانیم از آن نگهداری کنیم؟
- طعم بینظیر صبحانه تبریز در روزهای سرد
نوه ام 10 یا 12 سالشه و دوبار اومده ایران اما الان براشون مشکله که بیان و فقط پسرم چند سال یکبار سری میزنه. من هر وقت باهاشون صحبت میکنم میگن خوبه، همه چیز خوبه. بمن توضیحی نمیدن.
آغاز مسیر بازیگری علی نصیریان با علاقه به هنر
علی نصیریان با مطالعهی آثار مختلف مثل کتاب هنر تئاتر که اولین کتاب آموزشی تئاتر در ایران بود، تصمیمش را برای حضور جدی در تئاتر نهایی کرد. او در کلاسهای تئاتر سعدی که همسر نوشین آن را اداره میکرد اسم نوشت تا در پی یادگیری این هنر باشد.
علی نصیریان و شروع فعالیت در تئاتر
در سال 1332 و بعد از کودتای 28 مرداد، تئاتر سعدی بسته شد. اتفاقی که منجر به حضور علی نصیریان در هنرستان هنرپیشگی شد. این هنرستان جایی بود که طبق الگوی درسی کنسرواتوار هنرهای دراماتیک پاریس ساخته شده بود. نصیریان در یک دورهی 3 ساله در این مدرسه با فهیمه راستکار، بیژن مفید، جعفر والی و عباس جوانمرد همدوره بود.
او پس از سالها ممارست در تئاتر، سرانجام در سال 1335 اولین نمایشنامهی زندگیاش به نام افعی طلایی را نوشت. علی نصیریان این نمایشنامه را که با الهام از قصهی داش آکل نوشته شده بود، یک سال بعد به روی صحنه برد تا نخستین کارگردانی تئاتر را نیز تجربه کند.
نقطه پیشرفتی دیگر برای علی نصیریان در بازیگری
علی نصیریان در سال 1335 در ادارهی هنرهای دراماتیک وزارت فرهنگ استخدام شد. یک سال بعد نیز او به واسطهی فهیمه راستکار با شاهین سرکیسیان آشنا شد؛ این آشنایی یکی از نقاط عطف زندگی هنری علی نصیریان به حساب میآید. او همراه با شاهین سرکیسیان، کتاب زندگی من در هنر استانیسلاوسکی را صفحه به صفحه میخواند و بر طبق متودهای تمرینی آن تمرین میکرد. اتفاقی که پیشرفتهای چشمگیری در کارنامهی کاری این بازیگر بزرگ سینما و تئاتر ایران رقم زد.
حضور علی نصیریان در آمریکا برای اجرا
علی نصیریان در سال 1342 و در 27 سالگی، پس از درخشش در تئاتر و دعوت به پاریس برای اجرای نمایش، بورسیه مطالعهی تئاتر در کشور آمریکا را دریافت کرد و توانست به مدت شش ماه در آنجا تحصیل کند. دورهای که اندوختههای گرانبهایی برای این استاد بازیگری به همراه داشت.
گاو، نخستین تجربه سینمایی علی نصیریان
علی نصیریان با بازی در فیلم گاو به کارگردانی داریوش مهرجویی، نخستین کار سینماییاش را تجربه کرد. این فیلم دربارهی فردی به نام مش حسن با بازی عزتالله انتظامی است که همهی امید زندگیاش به تنها گاوی است که در طویلهی خود دارد و از وجود آن علاوه بر امرار معاش خانوادهی خود، افراد روستا را نیز بهرهمند میسازد. علی نصیریان در این فیلم با چهرههایی نظیر جمشید مشایخی، مهین شهابی، جعفر والی و... همبازی بود.
علی نصیریان در سریال هزاردستان
در سال 1359 اولین پروژهی تلویزیونی بزرگ بعد از انقلاب، سریال هزاردستان، به کارگردانی علی حاتمی ساخته شد که علی نصیریان در آن در نقش ابوالفتح صحاف ایفای نقش کرده است. او در این سریال خاطرهانگیز با بازیگرانی مثل عزتالله انتظامی، داوود رشیدی، محمدعلی کشاورز، زری خوشکام و... همبازی بود.
علی نصیریان در سینما
علی نصیریان تا قبل از پیروزی انقلاب، تنها در هفت فیلم سینمایی بازی کرده بود که همگی آنها به موج نو و فیلمهای روشنفکرانه معروف بودند. او از سال 1359 حضوری جدی در سینما و فیلمهای مختلف داشت و در بسیاری از آثار ماندگار تاریخ سینمای ایران ایفای نقش کرده است.
علی نصیریان در سربداران
علی نصیریان در سال 1362 با نقش قاضی شارح در سریال سربداران به کارگردانی محمدعلی نجفی ظاهر شد. این نقش در میان تمامی نقشهای این چهره تا آن زمان، منحصر به فرد بود و نظرات بسیاری از مخاطبان را به خود جلب کرد. علی نصیریان در این فیلم با امین تارخ، سوسن تسلیمی، افسانه بایگان و... همکاری داشت.
بازگشت به تئاتر در دهه 70
در سال 1372 و با دعوت مجامع جهانی، این ستارهی عرصهی هنر به تئاتر بازگشت و نمایش بلبل سرگشتهاش را در آمریکا، کانادا و آلمان به روی صحنه برد. علی نصیریان در سال 1378 در یکی از پرکارترین سالهای زندگی خود، 9 تئاتر تلویزیونی، 3 سریال، یک فیلم سینمایی و یک تئاتر صحنهای را بازی کرد. در همان سال تئاتر سلطان و سیاه با حضور این بازیگر، در سالن سنگلج رکورد فروش تئاتر را شکست.
علی نصیریان در شکارچی شنبه
علی نصیریان بازیگر نقش اول فیلم شکارچی شنبه به کارگردانی پرویز شیخطادی، هر ساله برای دیدار با پسرش به ایالات متحده آمریکا سفر میکرد. بنابر اخبار و مصاحبههای منتشر شدهی کارگردان این فیلم، به علی نصیریان هشدار داده میشود که در صورت بازی در فیلم شکارچی شنبه، برای همیشه ویزای آمریکایش لغو خواهد شد. با این حساب او مسئولیت بازی در این فیلم را قبول میکند و این کار خود را ذخیرهای برای آخرتش مینامد.
علی نصیریان در میوه ممنوعه
علی نصیریان در سال 1386 با حضور در سریال میوه ممنوعه و ایفای نقش حاج یونس، یکی از شاهکارهای خود را رقم میزند. سریال میوه ممنوعه به کارگردانی حسن فتحی، داستان فردی متدین به نام حاج یونس را روایت میکند که او بازرگانی است که به اصول دینی اعتقاد داشته و اهل حرام و حلال است؛ اما اتفاقاتی در زندگیاش پیش میآید که او را درگیر ماجراهایی عجیب و غیرقابل پیشبینی میکند. علی نصیریان در این مجموعه که بنابر توصیف کارگردان خود، راوی آدمهای خاکستری است، با هانیه توسلی، امیر جعفری، گوهر خیراندیش و... همبازی بود.
علی نصیریان در نقش بزرگ آقا سریال شهرزاد
بازی در سریال شهرزاد به کارگردانی حسن فتحی یکی از ماندگارترین ایفای نقشهای علی نصیریان بود. او در این سریال که در سال 1394 از شبکهی نمایش خانگی پخش میشد، در نقش بزرگ آقا بسیار خوش درخشید. نقشی که به بیانی درام و داستان این سریال را پیش میبرد و برداشتی از کاراکتر معروف پدرخوانده با بازی مارلون براندو بود. علی نصیریان در شهرزاد با بازیگرانی نظیر ترانه علیدوستی، شهاب حسینی، مصطفی زمانی، مهدی سلطانی، پریناز ایزدیار و... همبازی بود.
علی نصیریان و سیمرغ جشنواره فجر
علی نصیریان در طول سالها درخشش خود در عرصهی سینما، تا قبل از سال 1397هیچگاه با اقبال جشنواره فیلم فجر مواجه نشد. او در سالهای 1365 و 1367 با بازی در فیلمهای شیر سنگی به کارگردانی مسعود جعفری جوزانی و سالهای خاکستری ساختهی مهدی صباغزاده نامزد دریافت جایزه بهترین بازیگر نقش اول مرد شد اما به این مهم دست نیافت. در سال 1397 نصیریان با حضور در فیلم مسخرهباز به کارگردانی همایون غنیزاده، سرانجام نخستین سیمرغ جشنواره فجر را برای بهترین بازیگر نقش مکمل مرد دریافت کرد. او در 88 سالگی و در چهل و یکمین دورهی جشنواره فیلم فجر برای بازی در فیلم هفت بهار نارنج به کارگردانی فرشاد گلسفیدی نیز برندهی سیمرغ بهترین بازیگر نقش اول مرد شد تا مسنترین برندهی این جایزه لقب بگیرد.
علی نصیریان، چهره ماندگار عرصه هنر
علی نصیریان در سال 1381 در اولین دوره انتخاب چهره های ماندگار، به عنوان چهره ماندگار عرصه هنر معرفی می شود و در سال 1384 نشان درجه یک فرهنگ و هنر را می گیرد. جشن تولد 80 سالگی علی نصیریان چهره ماندگار هنر بازیگری ایران در هشتمین نشست صمیمانه هنرمندان با عنوان تولد ماه در موزه هنرهای دینی امام علی (ع) برگزار شد. در این مراسم از تندیس علی نصیریان بازیگر پیشکسوت سینمای ایران رونمایی شد.
علی نصیریان در دورهمی و خندوانه
علی نصیریان همچنین در برنامههای مختلفی به عنوان مهمان حضور پیدا کرده است. او در سال 1394به دعوت از رامبد جوان در برنامه خندوانه حضور یافت. برنامهی دورهمی اثر مهران مدیری در سال 1395 نیز برنامهی دیگری بود که علی نصیریان در آن حضور پیدا کرد و به گفتگو پرداخت.
علی نصیریان در همرفیق شهاب حسینی
این چهره محبوب در برنامههای نمایش خانگی نیز دعوت میزبانان را قبول کرده است؛ همرفیق اثر شهاب حسینی در سال 1399 و مهمونی اثر ایرج طهماسب در سال 1401 دیگر برنامههایی است که بزرگ آقای سینمای ایران در آنها حضور داشته است.
فیلم شناسی
برای دریافت پاسخ کامل به سوال، علی نصیریان در چه فیلم هایی بازی کرده است، میتوانید لیست زیر را مشاهده کنید.
سینما
- نوروز (1402)
- هفت بهار نارنج (1401)
- خورشید (1398)
- لامینور (1398)
- مسخرهباز (1397)
- امپراطور جهنم (1395)
- حکایت دریا (1395)
- ایران برگر (1393)
- شکارچی شنبه (1391)
- پستچی سه بار در نمی زند (1387)
- جزیره آهنی (1383)
- شاه خاموش (1382)
- دیوانه ای از قفس پرید (1381)
- زندانی 717(1381)
- کمیته مجازات (1377)
- برج مینو (1374)
- بوی پیراهن یوسف (1374)
- شعله های خشم (1371)
- عشق من شهر من (1371)
- پول خارجی (1368)
- دل نمک (1368)
- روز باشکوه (1367)
- سال های خاکستری (1367)
- ترنج (1365)
- دزد و نویسنده (1365)
- شیر سنگی (1365)
- ناخدا خورشید (1365)
- جاده های سرد (1364)
- کفش های میرزا نوروز (1364)
- کمال الملک (1362)
- جایزه (1361)
- آفتاب نشین ها (1361)
- بند (1361)
- فصل خون (1361)
- مدرسه ای که می رفتیم (1359)
- دایره مینا (1357)
- سرایدار (1355)
- مهرگیاه (1354)
- پستچی (1351)
- ستارخان (1351)
- آقای هالو (1349)
- گاو (1348)
تئاتر
- اعتراف 1396
- تانگوی تخم مرغ داغ 1393
- هفت شب با میهمانی ناخوانده در نیویورک 1391
- بازیگر و زنش 1390
- آدم خوابش میگیره
- پنجره ها 1384
نمایش خانگی
- همرفیق 1399
- شهرزاد (فصل اول) 1394
تلویزیون
- 1392-1393 قاب خاطره
- 1391-1393 جلال الدین
- 1391 رویای گنجشک ها
- 1389-1391 تله فیلم «قلب دوم»
- 1388 تله فیلم «درخت چشمه»
- 1388 زمین انسان ها
- 1387 بهشت و بهار
- 1387 تله تئاتر «آدم خوابش میگیره»
- 1385 پرواز در حباب
- 1385 میوه ممنوعه
- 1382 نیمۀ گمشده
- 1383 مهر و ماه
- 1378-1381 روشن تر از خاموشی
- 1381 تصمیم نهایی
- 1379 همسایه ها
- 1378 ثقةالاسلام تبریزی
- (12 روز از تاریخ مشروطه)
- 1378 زمان شوریدگی
- 1375-1378 آژانس دوستی
- 1377 تله تئاتر «نیرنگ بازی های آقای اسکابن»
- 1377 همشاگردی ها
- 1376 نسیم
- 1375 بهشت گم شده
- 1374 عیاران
- 1374 زیر گنبد کبود
- 1374 پردۀ عجایب
- 1371-1372 مش خیرالله صندوقچه اسرار
- 1365-1366 گرگها
- 1358-1366 هزاردستان
- 1363 تله تئاتر «سوزنبانان»
- 1363 سربداران
نمایشنامه
- بلبل سرگشته (1339)
- کتاب تماشاخانه (1342) مجموعه نمایشنامه
- لونه شغال (1348)
- بنگاه تئاترال (1357)
- بازی سلطان و سیا (1378)
- بازیگز و زنش (1383)مجموعه نمایشنامه
تله تئاتر
- 1354 تله تئاتر «استعمال دخانیات ممنوع»
- 1346 تله تئاتر «خانه روشنی»
- 1345 تله تئاتر «مجسمۀ جاندار»
- 1345 تله تئاتر «سیزده به در»
کارگردان هنری
- 1345 تله تئاتر
- 1345 تله تئاتر «لولو سر خرمن»
- 1344 تله تئاتر «گاو»
- 1344 تله تئاتر «جعفرخان از فرنگ برگشته»
- 1343 تله تئاتر «یک کلاغ، چهل کلاغ»
- 1343 تله تئاتر «گوهر شب چراغ»
- 1343 تله تئاتر «پهلوان کچل»
- 1343 تله تئاتر «روشنایی های خانه ما»
- 1343 تله تئاتر «مرداب»
- 1342 تله تئاتر «عروسک های گوشتی»
- 1342 تله تئاتر «ابرام آقا»
- 1342 تله تئاتر «سیسیل یا مکتب پدران»
- 1342 تله تئاتر «پنجره»
- 1342 تله تئاتر «سیاه»
- 1341 تله تئاتر «آتشکده»
- 1341 تله تئاتر «مارتی»
- 1341 تله تئاتر «بازگشتی نیست»
- 1341 تله تئاتر «ترانۀ شادی»
- 1341 تله تئاتر «شیدوش و ناهید»
- 1341 تله تئاتر «رستاخیز»
- 1341 تله تئاتر «طلسم»
- 1341 تله تئاتر «عروسی جناب میرزا»
- 1339 تله تئاتر «شام خصوصی»
- 1339 تله تئاتر «ویلای یوکا»
- 1339 تله تئاتر «غرور زندگی»
- 1339 تله تئاتر «پزشک دهکده کوکونیان»
- 1339 تله تئاتر «خانۀ اجاره ای»
- 1339 تله تئاتر «منطقه جنگی»
- 1339 تله تئاتر «بعد از سی سال»
- 1339 تله تئاتر «خودکشی»