شمایل جواد رضویان در قهوه پدری کپی از آب درآمد| ناکامی جواد رضویان در سریال قهوه پدری با تیپ تکراری
جواد رضویان اولین بار با سریال سیب خنده دیده شد ولی با سریال پاورچین و بازی در نقش داوود به شهرت رسید. جواد رضویان در دهه های 80 و 90 در فیلم و سریال های بسیاری به عنوان بازیگر کمدی ایفای نقش کرد. بازی جواد رضویان با لهجه قمی در سریال در حاشیه به قدری بامزه بود که همچنان تیکه هایی از بازی او در این سریال جزو پربازدیدترین ویدئوهای فضای مجازی می شود.
با دیدن سیدجواد رضویان در سریال قهوه پدری ذهنمان درگیر یک سوال بود که او کجا با همین لهجه و شیوه حرف زده. یک رسانه به سریال «صفر 21» اشاره کرد اما همچنان اطمینان داشتیم شکل دیگری از مدل حرف زدن رضویان، باز هم تجربه شده. گذشت تا اینکه شبکه آیفیلم از ابتدای هفته بازپخش سریال «همسایهها» را شروع کرد و بالاخره به جواب سوالمان رسیدیم! این کلیت ماجرا؛ ادامه گزارش را هم بخوانید.
مورد اول| قهوه پدری
نجمالدین میخچالچی نام کاراکتر سیدجواد رضویان در «قهوه پدری» است. او مدیریت یک بانک را برعهده دارد اما هم در کار و هم در مصاف با همسر (بیتا سحرخیز) دچار اشکال است! میخچالچی مبهم حرف میزند و به سختی میتوان پی برد دارد چه میگوید. نوعی از لهجه هم آغشته به دیالوگهای بازیگر شده بلکه جذابیت، دوچندان شود که متاسفانه او در این ماموریت ناموفق است.
چند هفته پیش، ویدئویی شامل صحبتهای میخچالچی و مدل حرف زدن یک سیاستمدار، منتشر شد و نتیجه به دست آمد که مهران مدیری (کارگردان قهوه پدری) خواسته با این چهره مشهور شوخی کند. قصد تایید یا رد این نظر را نداریم اما حالا که «همسایهها» در حال پخش است، آن منظور تا حدود زیادی رنگ میبازد.
مورد دوم| همسایهها
مهران غفوریان سال 1395 سریال «همسایهها» را ساخت که سیدجواد رضویان یکی از بازیگرانش بود. او یکی از ساکنان ساختمان است و با لهجه، بریده بریده و کمی نامفهوم حرف میزند. کافی است یک سکانس از سریال را تماشا کنید تا متوجه بشوید، رضویان همان تیپ را با غلظت بیشتر در نوع دیالوگگویی، در «قهوه پدری» تکرار کرده است.
آیا او به مهران مدیری گفته بوده که چنین تجربهای داشته؟ آیا کارگردان ذوقزده از این مدل حرف زدن شده؟ عجب! راستی، «همسایهها» یک کمدی ناموفق بود که مدیریت وقت تلویزیون آن را از شبکه دو به شبکه نسیم فرستاد؛ بلکه از حجم توقعات نسبت به آن کاسته شود. در نهایت اما شاهد بیشمار نظر منفی درباره «همسایهها» بودیم.
در میان اخبار
مورد سوم| صفر 21
و اما ماجرای سریال «صفر 21» که آن را خود رضویان به همراه سیامک انصاری کارگردانی کرد و سال 1399 از شبکه سه پخش شد. رضویان از جمله بازیگران اصلی بود که تهلهجه داشت و چندان نامفهوم حرف نمیزد. با این حال اگر کسی بگوید کاراکتر او در «قهوه پدری» یادآور «صفر 21» است، حرف گزافی نزده. این سریال هم اثری ضعیف بود تا جایی که در میان انتقادات به پایان رسید و شبکه سه بیخیال تولید دنباله آن شد. حتی زودتر از موعد به پایان رسید! آیا رضویان به مدیری همین سریال را هم یادآور نشده بود؟
مورد چهارم| داستان یک ناکامی
بیایید تخفیف بدهیم و بگوییم یک بازیگر مجاز است تیپ تکراری را چند جا بازی کند. اصلا درباره «قهوه پدری» فرض را بر این میگذاریم که مهران مدیری در مقام کارگردان، از شمایل تکراری سیدجواد رضویان اطلاع داشته است. مسئله مهمتر این است که چرا شخصیت میخچالچی، تبدیل به یکی از نقاط ضعف اصلی کمدی ضعیف «قهوه پدری» شده؟ این را فقط ما نمیگوییم و دیگر رسانهها بر آن تاکید دارند.
حتی کامنتهای مخاطبان در فضای مجازی حکایت از ناکامی این بازیگر و نیز شکست سنگنین سریال جدید مدیری دارد. رضویان پیشتر دو تجربه خوب را با مدیری به سرانجام رساند. یکی «پاورچین» و نقش داوود است که با لهجه موسوم به بررهای حرف میزد و خیلی زود تبدیل به برگ برنده سریال شد.
آن موفقیت صرفا به دلیل لهجه نبود؛ بلکه اساسا یک شخصیت متفاوت کمدی در کارنامه رضویان به ثبت رسید. دیگری «در حاشیه» و نقش زهتاب است که آنجا هم لهجه داشت و شخصیت به دلیل بازی چشمگیر رضویان، تنها پس از پخش چند قسمت به محبوبیت رسید و همچنان بریدههایی از بازیاش مورد توجه کاربران فضای مجازی است. همکاری تازه رضویان-مدیری ولی دستاوردی مطلوب به همراه نداشته.
او در این سریال، مدیر بانک است اما «پرستیژ» ندارد و همین تضاد به همراه ترس از همسر قرار بوده موقعیت کمدی بسازد که نمیسازد. همچنین شیوه حرف زدن خاص رضویان، تبدیل به شناسنامه کاراکتر و یک عنصر محبوب نشده؛ بلکه انتقادات علیه «قهوه پدری» را دوچندان کرده است. رضویان در سالهای اخیر فاقد عملکردی درخشان در عرصه کمدی بوده و همنشینی دوبارهاش با مدیری نیز به کمک او نیامده است. امیدواریم به زودی این بازیگر محبوب و مستعد را در اوج ببینیم.